pühapäev, 27. juuni 2010

Selgituseks, kuidas toimib/toimub Läänemaa Tervisetee hooldamine.

Kogu lugu saab alguse sellest teatest 12. Juuni Lääne Elus:
SA Põhja-Läänemaa Turismi- ja Spordiobjektide Halduskeskus teostab ajavahemikul 15.-21. juuni Läänemaa Terviseteel (Riisiperest Rohukülani) hooldustöid preparaatidega Banvel 4S ja Ouragan Süstem 4. Info telefonilt 513 3676.

... et siis algusest....

Läänemaa Tervisetee ehituseks loodi 2005. aastal Sihtasutus Põhja-Läänemaa Turismi- ja Spordiobjektide Halduskeskus. SA asutajateks olid 5 omavalitsust: Nissi, Risti, Taebla, Ridala ja Haapsalu ning OÜ Haapsalu Raudtee. SA Nõukogusse (st otsustajate ringi) kuuluvad vaid 5 omavalitsust. Avaliku kasutuse lepinguga on kuni aastani 2015 raudteetammile rajatud tervisetee haldajaks just seesama sihtasutus.

Siit ka järeldus, et hr Aarne Taal pole asjade korraldamisega seotud juba rohkem kui 5 aastat. Temalt tellitakse vajadusel teatud töid, mida ta teha saab. Samuti on tal SA-ga koostööleping, mille alusel on tal luba terviseteel autoga liikuda, toimuvat kontrollida ja puudustest ning tee kasutamise rikkumistest Nõukogule ( st vallavanematele) ja juhatusele ette kanda.

Kõik toimetamised seoses terviseteega arutab, otsustab ja korraldab Sihtasutuse Nõukogu (vallavanemad), andes selleks ülesanded juhatusele. Nõukogu koosolekud toimuvad vähemalt 1 kord kvartalis.

Selle aasta esimene suur hooldustöö oli talgute raames teeäärte koristamine.

Üks põhilisemaid küsimusi on olnud juba 2 aastat tervisetee rohtukasvamine. Kõikide omavalitsustega otsustati mürgitamise kasuks juba 2009. aasta kevadel. Teatud põhjustel, st otsustati rahaliste vahendite juurdehankimiseks kirjutada rahastustaotlus Leader programmi.

Töö telliti ja mürkide osas peeti nõu Eestis tuntud spetsialistidega. Nagu kord ja kohus, teatati minimaalselt kaks päeva enne tööde teostamist tööde kohta info ajalehes (loe 12. Juuni LE) : tööde teostaja, töödeldav ala, kasutatavad preparaadid. Kõike seda nõuab ju Põlluministri määrus nr 50, 20 aprill 2006. a. Info sai saadetud ka kõikidele omavalitsustele veebilehtedele riputamiseks.

Kahjuks pole meie võimuses igale inimesele isiklikult uksele koputada ja teatada teel toimuvast. Selleks oleme loonud blogi, kus kõige toimuvaga saavad huvilised ennast kursis hoida.

See, keda huvitavad endise raudtee ääres maasikad, põldmarjad, vaarikad ..... sorry ... raudtee äärest ei soovitaks ma neid ka ilma mürgitamiseta korjata. Mida kõike mitukümmend aastat sinna kogunenud on kui rongid veel sõitsid.... Mine mõnikümmend meetrit eemale metsa ja korja sealt!

SA ei ole seadnud lehekülgede pikkust loetelu terviseteel liikumise piiramiseks. Pigem tulevad reeglid inimlikust suhtumisest ja liikluseeskirjadest.

Reeglitest Terviseteel:
• Terviseteel liikudes ära viska prahti maha!
• Ära lõhu!
• Vastavalt teel olevatele liiklusmärkidele on mootorsõidukiga teel liikumine keelatud (va selleks luba omavad isikud).
• Terviseteel toimuvast anna teada ulle.lass@lmv.ee või 5171746.

2 kommentaari:

  1. Jõudsin ka lõpuks niikaugele, et Tervisetee läbi sõidetud. Tore oli!

    http://eestimaablogi.blogspot.com/2012/05/haapsalu-raudtee-riisipere-turba.html

    VastaKustuta
  2. The services were quite well and seemed experienced. They were quite co-operative throughout their services. Raiejäätmete müük

    VastaKustuta